Ostamme tuotteet isoissa erissä ja neuvottelemme aina parhaan saatavilla olevan hinta-laatusuhteen. Halvin ei tarkoita aina hyvää, eikä laatu ole ensimmäinen asia missä kannattaa säästää. Laatutarkistamme pähkinöidemme makua eräkohtaisesti, ja ostamme pähkinämme lähtökohtaisesti kokonaisina. Luonnontuotteissa laatuvaihtelua on aina, ja esimerkiksi cashew- ja saksanpähkinöissä on aina yksittäisiä rikkonaisia pähkinöitä seassa. Halvemmissa pähkinöissä vaarana on, että säkin sisällöstä lähes puolet on rikkonaista pähkinää, joka myös voi härskintyä helpommin. Näitä et valikoimistamme löydä. Hyviä rasvoja pullollaan olevat pähkinät onkin myös säilytettävä oikein. Maalämmöllä lämpenevät ja viilenevät vuonna 2019 valmistuneet varastotilamme takaavat, että tuotteet on säilytetty oikeaoppisesti ja myös ympäristöä säästäen.
Parapähkinä on hiilihydraattipitoisuudeltaan matalimpia ja sopiikin mojovasti myös ketogeeniseen ruokavalioon. Vähähiilihydraattiset valinnat mielessä kannattaa suunnata myös mantelien, saksanpähkinöiden, makadamiapähkinän, pekaanipähkinän ja hasselpähkinän puoleen. Kermaisuutta ja makeutta ketogeenisiin ruokiin voi loihtia käyttämällä cashewpähkinää, jossa hiilihydraatteja on jo pähkinäksi paljon, mutta moneen muuhun makeuttajaan verrattuna se on hiilihydraattipitoisuudeltaan maltillinen.
Tässä lista vähähiilihydraattisista pähkinöistä (g/100 g):
Parapähkinä 2,6 g
Saksanpähkinä 3,2 g
Hasselpähkinä 3,4 g
Pekaanipähkinä 4,4 g
Macadamiapähkinä 5,6 g
Manteli 6,6 g
Maapähkinä 12,5 g
Pistaasipähkinä 16,7 g
Cashewpähkinä 18,8 g
(tiedot otettu Fineli.fi-tietokannasta, THL.2020)
Riippuu, mitä tarkoitetaan terveellisellä! Manteli ja maapähkinä pullistelevat proteiinipitoisuudellaan. Hasselpähkinä taas on pähkinöistä kuitupitoisin. Hyviä ja aivoillemme tarpeellisia monityydyttymättömiä rasvahappoja pullollaan taas on saksanpähkinä, jota ei siis suotta kutsuta aivopähkinäksi sen muotoon viitaten. Muutamasta parapähkinästä taas saa jo tyydytettyä päivän seleenintarpeen. Paras tapa nauttia pähkinöitä onkin siis syödä kourallinen pähkinöitä joka päivä keräten mukaan montaa eri laatua. Jokaisessa on mahtavat hyvät puolensa!
Raaka-sanan käytöstä ollaan luopumassa elintarvikkeissa, koska Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan kyseessä ei ole ollut riittävän vakiintunut termi. Pääasiallisesti raakana markkinoiduissa tuotteissa on kuitenkin kyse tuotteista, joita ei kypsennetä uunissa ja joita on lämpökäsitelty korkeintaan 42 Celsius-asteessa niiden ravintotekijöiden säilyttämiseksi. Raa’at tuotteet saavat useimmiten makeutensa muusta kuin valkoisesta sokerista (jonka valmistuksessa käytetään aina kuumennusta), esimerkiksi kookosnektarista tai taateleista.
Alkuperämaat löydät aina tuotekohtaisesti merkittynä. Luonnontuotteissa myös satokaudet vaikuttavat saatavuuteen ja alkuperämaihin, mistä johtuen alkuperämaa voi myös muuttua eräkohtaisesti. Pyrimme ostamaan tuotteistamme mahdollisimman paljon luomuna ja Reilun Kaupan tuotteina. Ns. riskimaissa, kuten Kiinassa, käytämme ainoastaan luotettavaksi todettuja toimittajia, joiden osalta voimme olla varma luomusertifiointiin sitoutumisesta viljelyn kaikissa vaiheissa.
Mikäli tuotteeseen on lisätty sokeria, se on mainittu aina tuotteen ainesosaluettelossa.
Inkivääri parantaa ruuansulatusta ja sopii hyvin jälkiruokana naposteltavaksi. Inkivääri helpottaa myös pahoinvointia. Flunssainen ilahtuu myös inkiväärin hengitysteiden terveyttä ja immuniteettia vahvistavista vaikutuksista. Inkivääristä on perinteisesti puhuttu myös nivelet notkeuttavana ja sydäntä vahvistavana herkkuna. Inkivääri sisältää chilistäkin tuttua kapsaisiinia, jonka potkun voit maistaa erityisesti hedelmäsokerilla makeutetussa Hurjassa inkivääripalassa.
Niin monta suosikkia kuin juojaakin – English Tea shopin teeperheessä on toinen toistaan valloittavampia makuja! Selkeästi suosituiksi mauiksi ovat nousseet Green Tea Pomegranate – vihreä granaattiomenatee, White Tea Blueberry & Elderflower – valkoinen tee mustikoilla ja seljankukkasin, Chocolate Rooibos Vanilla – suklaavaniljainen kofeiiniton rooibos, sekä klassinen English Breakfast -musta tee. Hyvinvointiteestä ehdottomat suosikit taas ovat unen tuova valeriaanaa ja humalaa sisältävä kofeiiniton Sleepy Me, sekä painonpudotuksenkin tukena toimiva Shape Me -vihreä tee ginsengillä. Suosiotaan viime aikoina nostanut uutuus on kofeiiniton Beautiful Me -tee, jonka ihoa heleyttävät yrtit hellivät hipiää.
Gluteenijauho on 100% vehnägluteenia, eli vehnän valkuaista. Tämä proteiinia pullisteleva seitanjauho-nimelläkin kulkeva tuote on erityisesti vegeruokaa kokkaavien suosiossa, sillä siitä saa leivottua vegaanisia proteiinipitoisia vegemakkaroita, vegepaisteja tai vaikka vegepihvejä, joihin saa hyvillä mausteilla, marinoinnilla ja paistamisella liharuokaa jäljittelevän koostumuksen. Mureutta mukaan tuomaan taikinaan lisätään monesti myös gram- eli kikhernejauhoa.
Psyllium on mainio kuitulisä, joka tuo myös hyvää rakennetta ja kuohkeutta gluteenittomaan leivontaan ja onkin monen gluteenittoman reseptin kulmakivi. Psyllium on ratamokasvin kuivattua siemenkuorta. Sen kuitupitoisuus on huimat 85 % ja se onkin myös vatsan hyvinvoinnin ystävä, joka tuo kylläisyyttä myös smoothien, jugurtin tai aamupuuron sekaan pienissä määrin ripoteltuna. Sopiva päiväannostus psylliumille on noin 1-2 teelusikallista.
Ravintohiiva on vegekokkien salainen ase, joka tuo ruokiin pähkinäisen juustoista rikasta makumaailmaa, jota monesti myös umamiksi kutsutaan. Ravintohiivassa on myös valtava määrä B-vitamiinia. Ravintohiivaa voi ripotella niin sellaisenaan pastan tai salaatin päälle, tai siitä voi tehdä kasvimaitoon ja öljyyn yhdistämällä vaikkapa valkokastikkeen vegelasagneen. Kaurakermasta, öljystä, ravintohiivasta ja vegejuustosta saa todella maistuvan pizzan vegejuustokuorrutuksen.
Marmite on hiivauutelevitettä, jota voi käyttää ruoanlaittoon tai leivänpäällisenä. Erityisesti brittikeittiössä suosittu levite sisältää myös B-vitamiinia. Leivän päälle käytettynä voi Marmitea tarvittaessa ”ohentaa” käyttämällä sitä pienen määrän kasvimargariinin kera. Hiivauutelevite sopii ruoanlaitossa esimerkiksi keittoihin ja kastikkeisiin vahvistamaan muiden raaka-aineiden makua kasvisliemikuution sijaan käytettynä.
Omenaviinietikka sopii mahtavasti säilöntään, ruoanlaittoon, salaattikastikkeeseen tai myös aamujuomaksi veden ja hunajan/sitruunan kanssa nautittuna. Omenaviinietikkaa voit käyttää laimennettuna myös ihonhoitoon. Hiushuuhteeksikin etikka sopii, kun laimennettuun etikkaan lisää mukaan haluamaansa eteeristä öljyä. Pastöroimattomassa omenaviinietikassa on myös etikkahappobakteereja, jotka muodostuvat käymisprosessissa omenamehusta omenaviinietikaksi, ja siksi omenaviinietikka on myös vatsan hyvinvointia arvostavien suosiossa.
Yksinkertaisimmillaan seitanintekoon tarvitaan vehnägluteenia ja vettä, sekä toivotut mausteet. Erityisesti paprika, savupaprika, valkosipuli ja mustapippuri ovat seitanintekijöiden suosiossa. Jos haluat valita vain yhden, valitse savupaprika. Mureutta seitaniin tuo gram- eli kikhernejauho, jota ilman seitan voi maistua helposti sitkeältä. Lisäksi soijakastiketta on hyvä lorauttaa taikinaan mukaan.
Tässä perusresepti seitaniin:
Seitantaikina:
2,5 dl seitan- eli vehnägluteenijauhoja
1,25 dl gram- eli kikhernejauhoja
1,5 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
2 tl soijakastiketta
1,5 dl vettä
Keitinliemi:
n. 1,5 l vettä
2 rkl kasvisliemijauhetta tai 2 kpl kasvisliemikuutioita
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl balsamicoa
Sekoita kuivat aineet yhteen, lisää taikinan märät aineet ja vaivaa taikina pötköksi. Viipaloi pötkö, keitä keitinliemessä puoli tuntia, marinoi haluamallasi tavalla mielellään vähintään vuorokauden ajan ja paista. Marinadiin voit laittaa esimerkiksi chiliä, limeä, öljyä, jauhettua inkivääriä, suolaa, sokeria ja haluamiasi yrttejä.
Saman hintaisia tuotteita voi yhdistää samaan pussiin. Suurin osa tuotteista kuuluu samaan hintaryhmään ja nämä on merkitty asioinnin helpottamiseksi ”samaan pussiin” -merkinnällä. Jokaisessa tuotteessa on oma kauhansa myyntiastian kannen sisäpuolella. Tuotteet punnitaan lopuksi myyjän toimesta kassalla.